• Home
  • Nieuws
  • Secretaris Generaal VWS op bezoek in VieDome Experience Center in Lokaal+.

Secretaris Generaal VWS op bezoek in VieDome Experience Center in Lokaal+.

In de week van 20 tot en met 26 januari vond voor de tweede keer de jaarlijkse E-healthweek plaats. Lokaal+ verzorgde een leerzame middag waarop werd besproken hoe de langer thuiswonende burger kan worden ondersteund met de inzet van leergierige studenten en innovatieve technologie uit de regio. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, sloot aan voor een rondleiding en een leerzaam rondetafelgesprek.

Digitale ondersteuning in de zorg, ook wel E-health genoemd, geeft mensen meer controle over hun eigen gezondheid. Lokaal+ zet VieDome technologie in om oplossingen te bieden voor verschillende uitdagingen in de zorg. Een ideale combinatie! Tijdens de E-healthweek 2018 opende Summa Zorg (onderdeel Summa College) daarom de deuren van het wijkleerbedrijf Lokaal+. Ondernemers uit de regio, Summa-medewerkers en vertegenwoordigers van de landelijke overheid, provincie en gemeente zaten om de tafel om de volgende stap te bespreken.

De uitdaging

Grote maatschappelijke kwesties rondom veilig en vertrouwd langer thuis wonen vragen om nieuwe oplossingen. Wanneer onderwijs, overheid en organisaties de handen ineenslaan zien we dat de verschillende uitdagingen in de zorg veel beter worden aangepakt. Maar hoe schaal je zo’n initiatief vervolgens duurzaam op?

Draagvlak creëren

Het bleek al snel dat het moeilijk is een kant-en-klaar verdienmodel te ontwikkelen. Staf Depla, wethouder van de gemeente Eindhoven, beaamt dit: “Het grote probleem is dat je anticipeert op een markt die nog geen grote koopkracht heeft.” De zorg is een ingewikkelde markt, omdat het vaak niet duidelijk is wie de klant is. Investeerders weten daardoor niet hoe ze er rendement op kunnen maken. “Maar als je ze hierin aan het handje neemt, wordt het interessant. Maak het vooral concreet: waar zitten de investeringen en waar zit de winst?”, vertelt Erik Gerritsen.

Start van een businesscase

Het opschalen van een project als Lokaal+ vraagt om een goede businesscase, waarbij je ook vooral moet kijken naar de kansen die je kunt pakken. Henri Swinkels, gedeputeerde provincie Noord-Brabant, legt uit: “Het is interessant om het huidige pakket op te schalen, maar nog beter om het pakket uit te breiden, bijvoorbeeld naar andere terreinen. Als we met zijn allen de taart groter maken, wordt ook de relevantie groter.” Deze verruiming van het terrein leidt daardoor ook tot een verschuiving van de financiering. Frans Stravers, commercieel directeur bij Mextal, zag het in een van zijn eigen projecten gebeuren: “We proberen projecten ook buiten de gebaande paden om op te starten. Zodra zaken goed functioneren met naast traditionele zorgdiensten ook andere diensten, zie je dat lokale dienstverleners geïnteresseerd raken. Dan is het veel efficiënter en heb je geen financieringsprobleem meer.”

Hoe nu verder?

De aanwezigen staan er allemaal achter: Lokaal+ heeft alle potentie om op te schalen. Hilde Meijs, directeur van Summa Zorg, sluit het gesprek af met een duidelijk verzoek: “Fijn om te zien dat iedereen mee wil blijven denken. Laten we deze groep bij elkaar houden!” De belangrijkste conclusie van de middag is dat met Lokaal+ al een grote stap in de goede richting is gezet.